Barbecue sezona začíná: Jak na první grilování

Chcete-li se vyhnout zbytkům jídla z minulého grilování a zároveň zaručit delší životnost přístroje, postupujte podle našeho návodu.

Před grilováním

Nevěřte obyčejným saponátům a pořiďte si speciální čistič na gril. Prodejce vám jistě poradí, který je nejlepší konkrétně pro váš gril. Gril na dřevěné uhlí a plynový gril je nutné nejprve vypálit. U elektrického grilu dbejte na velkou opatrnost. Nezapomeňte, že části, kterými prochází elektřina, nesmějí přijít do kontaktu s vodou.

 

Během grilování

Pro správné grilování je zásadní i vhodné používání uhlíků. Grilujte nad mírným ohněm – šlehající plameny vám maso na povrchu spálí a uvnitř nechají syrové. Vždy počkejte, až ohnivé jazyky klesnou a zůstanou jen žhavé uhlíky. Nezapomeňte ani na marinádu, která masu dodává chuť. Seznam těch nejlepších spolu s dalšími recepty na masa, zeleninu a dokonce i dezerty ověřila redakce časopisu Apetit v kuchařce Grilování (prohlídnout si ji můžete zde).

 

Závěrečná údržba

Až gril vychladne, je nutné ho řádně očistit od zbytků masa a tuku. Nejprve ho vydrbejte kartáčkem a poté si vezmětě utěrku namočenou v oleji (stačí jen obyčejný jedlý olej) a dočistěte ho.

 

 

Tip redakce: Šikovní pomocníci

Při výběru grilu a pomůcek na grilování se určitě vyplatí vsadit na kvalitu, aby výsledek nepřinesl zklamání namísto radosti z vydařeného kulinářského zážitku. Silikonové tvořítko na špízy, tác na gril (na obázku) a další vychytávky najdete na Vasekuchyne.cz. Praktické bezkouřové grily koupíte na Bonami.cz.